PROJECTEN

Na een verzoek om hulp van West-Pokot county aan Dr. Paul Mertens is DKHF in 2017 op missie naar de regio geweest. Het bezoek bestond uit een rondreis langs health facilities waar gesproken is met patienten  en lokale tuberculose experts. Zo zijn we ontvangen door de minister van Volksgezondheid om te praten tegen welke problemen hij aanloopt. Maar voor ons is de mening van de verpleegster in een kleine dokters post net zo belangijk. Uit deze reis is een plan van aanpak onstaan met korte en lange termijn doelen, zie hier. We zijn begonnen aan de uitvoering van de eerste twee  projecten: tuberculose manyatta's en voorlichting

TUBERCULOSE MANYATTA'S

Het semi-nomadische leven van de bevolking leidt ertoe dat behandeling van tuberculose patienten lastig is. Het tuberculose dorp (manyatta) zorgt ervoor dat patienten twee maanden lang op n plek behandelt kunnen worden. Het doel van de manyatta's is dat patienten hun kuur afmaken. Dit bevordert niet alleen het herstel van de patienten, maar  voorkomt ook verdere verspreiding en het resistent worden van de bactererie die tuberculose veroorzaakt tegen tuberculosegeneesmidellen. 

In de manyatta wordt gezorgd voor water, voedsel met een hoog eiwitgehalte, gezondheidsvoorlichting en de opvolging van de medische behandeling van patiënten. Ook worden patiënten die meer op komen dagen voor behandeling opgespoord.

De Dutch-Kenyan Health Foundation zet het werk voort van de Stichting Medische Hulp Kenia (SMHK) en daarmee van haar zusterorganisatie the Netherlands Harambee Foundation for Health (NHF-h) (1999-2018). In de bijlage treft u een brief afkomstig van de Ministry of Health van de County Government of West Pokot, waarin de Minister de SMHK/DKHF aanschrijft om de tuberculose manyatta's tenminste nog twee jaar voort te zetten. Dit is mogelijk door donatie van Stichting Pauma

 

Lepra Project

De Dutch-Kenyan Health Foundation entameert en presenteert onderzoek naar Lepra in West Pokot County.


De voorzitter van de DKHF, Paul Mertens, presenteerde op 16 oktober 2019, als “ Advisor of the Governor, Assembly and Ministery of Health of West Pokot County”, de resultaten van een onderzoek in 2019 naar het voorkomen van lepra in West Pokot County en wat dit betekent voor de leprabestrijding in West Pokot County. 

Aanwezig waren de Minister Volksgezondheid, de Gezondheidscommissie van het Parlement van West Pokot County, vertegenwoordigers van het Ministerie van Volksgezondheid, onder wie de directeur, het bestuur van de Pokot-Dutch Health Organisation, de County Dermatologst  en andere belangstellenden. 


De voorzitter presenteerde op 18 oktober 2019, in zijn hoedanigheid als “Visiting Professor Public Health aan de Moi University Eldoret, Kenya”,  de resultaten van onderzoek naar lepra in West Pokot County ook in de Moi University. Zie bijgevoegde aankondiging.


Het onderzoek naar lepra vond in 2019 plaats in een samenwerkingsverband tussen de afdelingen dermatologie en public Health van het Erasmus MC Rotterdam, de Universiteit van Leiden, Moi University Eldoret, Kenia, de Governor, Assembly en Ministery of Health of West Pokot County, een internationale groep van dermatologen waaronder Dr. Ben Naafs van de Stichting Tropendermatologie Munnekeburen en de DKHF en de PDHO. 


De resultaten van het onderzoek onderbouwen dat lepra in West Pokot County acht keer vaker voorkomt dat de WHO-eliminatiegrens van 1/10.000 inwoners. Twee medische masterstudenten van het Erasmus MC studeerden af op dit onderzoek. Er wordt nu gewerkt aan een publicatie van het onderzoek in een wetenschappelijk tijdschrift.


Uit het onderzoek naar lepra bleek ook, dat mensen in West Pokot County in aanzienlijke mate leiden aan ondervoeding, aandoeningen ten gevolge van vitamine A en D tekort, tropische ulcera, Buruli ulcers, podoconiosis, lymphatische filiriasis en andere dermatologische aandoeningen. 


De kosten voor dit onderzoek bedroegen 80.000 Euro en werden gedragen door de samenwerkende partners.


Voor de financiële ondersteuning van de verbetering van bestrijding van lepra in West Pokot County wordt gezocht door de DKHF. Een eerste donatie van Stichting Wolz Handmade is ontvangen door de DKHF.


De DKHF ondersteunt de behandeling van de patiënten die meededen aan het onderzoek naar lepra.

 

©2018 BY DUTCH KENYAN HEALTH FOUNDATION. PROUDLY CREATED WITH WIX.COM

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now